Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk
Projekt „Zwierzęta w służbie ludziom, ludzie w służbie zwierzętom”
Realizowany w Instytucie Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. J. Kielanowskiego PAN projekt pt. „Zwierzęta w służbie ludziom, ludzie w służbie zwierzętom” składa się z ośmiu zajęć przygotowanych dla dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 16 lat. Dla uczniów ze szkół podstawowych zaplanowano lekcje zapoznające dzieci z potrzebami „braci mniejszych”. Z kolei, dla młodzieży gimnazjalnej przygotowano warsztaty z zakresu nauk przyrodniczych, w których uczniowie pod czujnym okiem prowadzących zajęcia naukowców, będą mogli zapoznać się z pracą w specjalistycznych laboratoriach.
Tytuły lekcji:
- Co kot Mruczek, chciałby mieć na talerzu – czyli o współczesnej diecie zwierząt domowych i gospodarskich
- Kocham, Lubię, Szanuję… Dbam! Podstawy opieki nad zwierzętami
- Pszczoła miodna – strażniczka życia na Ziemi
- Wielcy dzięki Małym – zajęcia o mikrobiomie ludzi i zwierząt
- Alternatywy 4, czyli jeśli nie badania na zwierzętach to co?
- Laboratorium od kuchni – ciekawostki z życia naukowca
- Burza hormonów – jak to się właściwie dzieje? Gra edukacyjna
- Eksperymenty na zwierzętach: konieczność czy zbytek? Debata.
Dużym atutem zajęć są wykorzystane w nich nowoczesne metody aktywizujące uczniów, czyli mapa myśli, gra dydaktyczna, laboratoria, debata i zajęcia terenowe, które motywują uczniów do twórczego myślenia i kreatywnego rozwiązywania problemów, oraz do zdobywania odpowiedzi poprzez eksperymentowanie.
Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie: umo.ifzz.pl oraz na facebookowym fanpage’u.
Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk
Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk prowadzi badania podstawowe i prace rozwojowe w zakresie fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich oraz laboratoryjnych. Dotyczą one neuroendokrynologii i endokrynologii wzrostu, rozwoju oraz rozrodu zwierząt, metabolizmu, wykorzystania składników pokarmowych oraz substancji aktywnych biologicznie zawartych w paszach. Ważną pozycję stanowią także badania nad rozwojem struktury i funkcji przewodu pokarmowego u nowonarodzonych i rosnących zwierząt oraz badania dotyczące symbiotycznych mikroorganizmów, zasiedlających ich przewód pokarmowy. W ostatnich latach w Instytucie prowadzi się także badania, których celem jest poprawa cech prozdrowotnych mięsa drobiowego, wieprzowego i jagnięciny przez zmniejszenie otłuszczenia tusz, poprawę profilu kwasów tłuszczowych oraz ograniczenie procesów oksydacyjnych zachodzących w mięsie, co wpisuje się w profilaktykę chorób krążenia u ludzi.
Badania prowadzone są głównie na drobiu, trzodzie chlewnej, przeżuwaczach oraz na zwierzętach laboratoryjnych i mikroorganizmach zasiedlających komory fermentacyjne zwierząt przeżuwających. Poza zwierzętami gospodarskimi przedmiotem badań są również zwierzęta wolno żyjące i fermowe m.in. żubry, jeleniowate i bobry.
Działalność upowszechnieniowa Instytutu, to przede wszystkim publikacje w czasopismach naukowych krajowych i zagranicznych, prezentowanie doniesień na konferencjach naukowych oraz liczne artykuły o charakterze informacyjnym zamieszczane w specjalistycznych periodykach dotyczących chowu i użytkowania zwierząt. Instytut jest również wieloletnim współorganizatorem konferencji skierowanych do młodych pracowników naukowych m.in. Konferencji Młodych Badaczy pt. „Fizjologia i biochemia w żywieniu zwierząt” oraz Warsztatów Naukowych pt. „Fizjologiczne mechanizmy wzrostu, rozwoju i rozrodu zwierząt” i „Fizjologiczna regulacja procesów rozrodu, laktacji oraz skład i rola mleka matki”. Ponadto Instytut uczestniczy także w przedsięwzięciach popularyzujących naukę zarówno o charakterze krajowym takich jak Festiwal Nauki oraz lokalnym w ramach współpracy z Jabłonowskim Uniwersytetem Trzeciego Wieku oraz prowadząc warsztaty dla uczniów szkół powiatu legionowskiego. Instytut wydaje własne czasopismo naukowe o zasięgu międzynarodowym „Journal of Animal and Feed Sciences”, w którym publikowane są prace autorów polskich i zagranicznych z zakresu żywienia, paszoznawstwa i hodowli zwierząt. Czasopismo to jest umieszczone na tzw. liście filadelfijskiej.
Miejsce wydarzenia
Jabłonna (woj. mazowieckie)