„Warsztaty kulinarne – „Dziś króluje ziemniak i ryba” UTW Goniądz 5.10.2018 r. | Nauka Dla Ciebie
A A A

„Warsztaty kulinarne – „Dziś króluje ziemniak i ryba” UTW Goniądz 5.10.2018 r.

05.10.2018 Goniądz (woj. podlaskie)

Powrót

W piątek 5 października w Gospodzie Bartla w kompleksie Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Bartlowizna odbyły się kolejne warsztaty kulinarne – „Dziś króluje ziemniak
i ryba”.

Licznie zebrani i chętni do pracy słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku zapoznali się i wykonali potrawy które pojawiają się na naszych stołach, a także takie, które mogliśmy spróbować po raz pierwszy. Warsztaty poprowadziła p. Katarzyna Szmurło z „Bartlowizny” Z dań na zimno mogliśmy podegustować: rybę po grecku, sałatkę z pieczonym łososiem
i ziemniakami, roladę z łososia, szczupaka z sosem cytrynowym, oraz suma w zalewie.
Natomiast dania na gorąco to: kartacze z dziczyzną i okrasą, rolada z sandacza ze szpinakiem i sosem z kurek, oraz roladki z miruny i łososia z sosem cytrynowym. Wiele nowych ciekawych potraw, które będzie można spróbować zrobić w zaciszu własnych domów. Były to ostatnie warsztaty w tym roku, ale nie ostatnie zajęcia ponieważ już w czwartek w GOK-u wykład dr Michaliny Krzyżak z Uniwersytety Medycznego w Białymstoku pt. „Badania profilaktyczne i zdrowy tryb życia jako sposób na uniknięcie chorób cywilizacyjnych”.
Efekty warsztatów słuchacze UTW Goniądz zaprezentowali podczas konferencji w Łapach – zainteresowanie było ogromne, wszyscy zgodnie stwierdzili, że było przepysznie 🙂
Warsztaty były finansowany z programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą Wsparcie Uniwersytetów Trzeciego Wieku na Podlasiu Druga edycja – realizowane przez Instytut

Miejsce wydarzenia

Goniądz (woj. podlaskie)

173 mln

złotych na
Trzecią Misję
Uczelni

(211 projektów)

10 mln

złotych na
Uniwersytety Trzeciego Wieku
(34 projekty)

54,5 mln

złotych na
Uniwersytet Młodego Odkrywcy
(220 projektów)