Wykład „Nie lekceważ cukru”
W dniu 10 maja 2018 r. w godzinach od 13.00 do 15.00 miał miejsce kolejny wykład z cyklu z „Podstaw Dietetyki – funkcjonalne podejście dla zdrowia”,zorganizowany przez Uniwersytet Trzeciego Wieku w Węgorzewie oraz Fundację InnWarmia.
Wykład odbył się w budynku Starostwa Powiatowego w Węgorzewie. Wykładowcą zajęć była mgr Klaudia Smosarska, która jest dietetykiem klinicznym. W swoim wystąpieniu poruszała dużo interesujących treści i zagadnień dotyczących zdrowego odżywiania. Podczas wykładu został omówiony następujący temat pt.„Nie lekceważ cukru”. Na wstępie wykładu została przedstawiona charakterystyka cukru i działanie (węglowodanów prostych) w organizmie. Zostały omówione konsekwencje zdrowotne nadmiernego spożywania cukru.
W dalszej części wykładu zostały omówione właściwości uzależniające węglowodanów prostych wraz z radami jak radzić sobie z cukrowym nałogiem. Pani Klaudia zaproponowała wykaz zalecanych zamienników cukrów tj.ksylitol fiński, stewia, miód pszczeli pozytywnie wpływających na organizm i tych, które powinniśmy unikać tj.aspartam i acesulfam K. Cukier nie jedno ma oblicze w dzisiejszych produktach spożywczych, dlatego tak jak wskazuje Pani Dietetyk trzeba umiejętnie czytać etykiety na produktach spożywczych.
W spotkaniu wzięli udział słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku we Węgorzewie jak również osoby potencjalnie zainteresowane tematem wykładu. Na zakończenie prezes Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Węgorzewie Halina Kołos podziękowała za ciekawą prelekcję oraz poinformowała grupę o kolejnym terminie zajęć.
Zajęcia zrealizowano w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego realizowanego przez Fundację InnWarmia pt.: „Wsparcie Uniwersytetów Trzeciego Wieku na terenie Wami i Mazur”.
Miejsce wydarzenia
Węgorzowo (woj. Warmińsko-Mazurskie)